Jonge ondernemers

Het aantal jonge ondernemers in Nederland is de afgelopen jaren explosief gestegen. Door een flexibilisering van de arbeidsmarkt en het feit dat steeds meer banen verzelfstandigen kiezen meer jongeren voor een eigen onderneming. Het zou volgens jongeren tevens meer vrijheid en verantwoordelijkheid bieden.

Toch is het niet altijd makkelijk om te beginnen als jonge ondernemer. Vooral de eerste stappen zijn vaak erg lastig en daarom hebben wij hier een aantal goede tips voor jonge ondernemers die willen beginnen met hun eerste onderneming.

De eerste tip die we willen meegeven aan jongeren die graag willen ondernemen is om eerst goed te bepalen of ondernemerschap wel echt iets voor jou is. Veel jongeren hebben een oppervlakkig beeld van ondernemerschap en ze weten niet goed wat er bij ondernemerschap komt kijken. Probeer dus eerst een duidelijk beeld te creëren en bepaal daarna of het inderdaad is wat je ervan verwacht.

Daarnaast is het goed om na te denken over het product dat je wilt aanbieden. Dit kun je bekijken vanuit verschillende perspectieven. Zo kun je een potentiële markt bekijken en onderzoeken welke producten ontbreken en daarnaast onderzoek doen naar producten waaraan behoefte is en die gewenst zijn. Je kunt het ook vanuit het product dat je op het oog hebt bekijken en bepalen wat de meerwaarde is ten opzichte van reeds bestaande producten.

Vervolgens is het belangrijk om een goed plan te maken. Je moet duidelijk je doelstellingen in kaart brengen en daarbij is het helemaal niet zo erg om een beetje te dromen. Je moet immers wel iets hebben om naartoe te werken. Probeer je doelstelling concreet te formuleren, zodat je eenvoudig kan toetsen of je vooruitgang boekt of eigenlijk stilstaat.

Na het formuleren van doelstelling is het tijd om een bedrijfsnaam te bedenken en te bedenken hoe je met je toekomstige klanten kunt communiceren. Probeer niet alleen te bedenken hoe je contact kunt leggen, maar ook contact kunt houden met potentiële klanten. Het opbouwen van een netwerk is erg belangrijk, je zal immers voor de afzet van je product afhankelijk zijn van je netwerk.

Als je alle bovenstaande zaken hebt voltooid, dan wordt het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt de benodigde formulieren voor het inschrijven gewoon downloaden en na het invullen zal je bij de Kamer van Koophandel langs moeten gaan om de formulieren in te leveren en je te legitimeren. Het is verstandig om vooraf een afspraak te maken, zodat je bij het inleveren van de formulieren direct advies kan inwinnen voor je nieuwe bedrijfje.