Geld lenen als ondernemer

We bevinden ons op dit moment in economisch moeilijke tijden en er wordt steeds meer geleend. Consumenten moeten meer lenen, maar ook ondernemers moeten steeds vaker extra leningen afsluiten.

Ondernemers hebben verschillende redenen om een lening af te sluiten. Soms zijn leningen die door ondernemers worden afgesloten bedoeld om een periode financieel te kunnen overbruggen, maar in veel gevallen zijn ondernemers gelukkig nog altijd bereid om investeringen te maken.

Het verkrijgen van een lening is voor een ondernemer echter niet altijd makkelijk en er zal vaak een onderpand moeten zijn of er zal een goed plan moeten liggen. Kredietverstrekkers staan er op dit moment niet om te springen om geld uit te lenen zonder dat ze de zekerheid hebben dat het geld ooit terug zal worden betaald en het is dus belangrijk om de kredietverstrekker deze zekerheid te bieden.

Onroerend goed als onderpand voor een lening wordt in vrijwel alle gevallen op prijs gesteld en als je in het bezit bent van een bedrijfspand met een redelijke waarde, dan is het afsluiten van een lening voor het bedrijf waarschijnlijk geen enkel probleem.

Als je echter geen onroerend goed bezit, dan zullen de zaken wat lastiger liggen. In dit geval zal je een goed ondernemingsplan en/of goede cijfers aan de bank moeten kunnen overhandigen. Een beetje creativiteit bij deze cijfertjes kan geen kwaad en het is dus verstandig om ook professionals in te schakelen om goed voor de dag te komen bij een afspraak met een kredietverstrekker (we bedoelen met creativiteit uiteraard niet dat er fraude gepleegd moet worden).

Naast het hebben van onderpand en/of het overhandigen van de juiste papieren is het ook belangrijk om na te denken over het soort lening dat je wilt afsluiten. Wil je een flexibel doorlopend krediet voor een onbepaalde tijd, wil je een hypothecaire langlopende lening of wil je een tijdelijke lening met een vastgesteld bedrag?

Het zijn allemaal overwegingen die je als ondernemer zal moeten maken. De meeste ondernemers kiezen in het huidige economisch klimaat voor het doorlopend krediet en het voordeel van deze lening is dat er vaak geen onderpand voor nodig is. De onderneming zal echter wel moeten kunnen aantonen dat er maandelijks genoeg geld binnenkomt, zodat het geld dat wordt uitgeleend door de kredietverstrekker niet in gevaar komt.

Bronnen:  Inzakengaan.nl