Kabinet gaat startups op gang helpen

startupVoor inspirerende startups kijken we meestal naar Silicon Valley, waar jonge internet- en technologieondernemers bijna dagelijks met geweldige nieuwe idee├źn komen. Maar als het aan het kabinet ligt moet ook in Nederland de grond vruchtbaarder worden voor dit soort frisse ondernemersdrift.

De VVD kwam dan ook met het idee StartupNL, dat uit 43 voorstellen bestaat die het klimaat in Nederland gunstiger moeten maken voor startende ondernemers. Niet alleen om hun plannen te financieren, maar ook om verder te kunnen blijven groeien.

 

Van groot belang voor de economie

Volgens initiatiefnemer Anne-Wil Lucas van het VVD zijn deze startups enorm belangrijk om de economie er weer bovenop te helpen en is het dus goed om hier als overheid in te investeren. Gevraagd naar haar motivatie hiervoor geeft ze aan dat startups vaak kennis omzetten in innovatieve producten en diensten en zich daarnaast richten op maatschappelijke vraagstukken. Als inpirerende voorbeelden noemt ze TomTom en de website Booking.com. Ooit begonnen als droom op een zolderkamertje en inmiddels wereldwijd niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken.

 

Meer informatie voor startende ondernemers

Een belangrijk onderdeel van StartupNL is om jonge ondernemers met ambitie meer te informeren over de mogelijkheden die zij hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan financieringsmogelijkheden als crowdfunding en kredietunies of het uitbetalen in aandelen. Gebrek aan kennis over deze interessante mogelijkheden zorgen er vaak voor dat mogelijke starters de uiteindelijke stap niet durven te nemen en daar moet volgens Lucas verandering in komen.

Het voorstel is inmiddels aangenomen door de Tweede Kamer, waar het kon rekenen op brede steun. Het sluit dan ook goed aan op eerdere stappen die de Kamer al nam om het ondernemersklimaat te verbeteren, zoals het beschikbaar stellen van wetenschappelijke kennis voor ondernemers. Tegen de zomer van dit jaar staan naar verwachting nog meer motiverende moties op het programma om door de Kamer behandeld te gaan worden.