5 dingen die elke startende ondernemer moet weten

Bedrijf-startenOndernemen bestaat voor een groot deel uit het gewoon durven doen en daar van leren. Maar dat betekent natuurlijk dat de ervaringen van anderen je niets kunnen leren. Daarom deze vijf onmisbare tips voor elke startende ondernemer, die elke ervaren zakenman of -vrouw zal onderschrijven.

 

1: Wees er voor je klanten

Dat klinkt als een open deur, maar wist je dat 55% van de beginnende eenmanszaken niet of slecht bereikbaar is voor klanten? Helemaal in het begin is elke klant goud waard. Niet alleen omdat je daar geld mee verdient, maar ook omdat deze unieke kansen bieden om relaties voor de toekomst op te bouwen. Wees daarom op alle mogelijke manieren bereikbaar.

 

2: Hou financieel overzicht

Wanneer je geen zorgen meer hebt over het financieren van je startende bedrijf kan het slim zijn om de financiële administratie uit te besteden. Maar zorg ervoor dat je wel betrokken blijft bij de financiën en altijd overzicht hebt van hoe je ervoor staat. Zo weet je te allen tijde welke financiële ruimte je nog hebt en kun je tijdig ingrijpen wanneer nodig.

 

3: Hou je elevator pitch paraat

“Wat doe jij eigenlijk?” Een simpele vraag, die tot veel kan leiden wanneer je het juiste antwoord geeft. Zorg dus dat je altijd dat je binnen een minuut duidelijk kunt maken wat jij voor iemand kunt betekenen.

 

4: Laat je angst varen

In het begin zul je je vaak onrustig voelen door het risico dat je loopt als ondernemer. Erken deze gevoelens maar probeer er ook overheen te stappen. Angst is een slechte raadgever en de meest succesvolle ondernemers bereiken hun succes door dingen te durven waar anderen bang voor zijn.

 

5: Vraag gerust om advies

Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als er ook anderen zijn die je kunnen vertellen hoe dat moet? Zoek daarom in je vakgebied mensen met veel ervaring die jou wellicht het één en ander bij kunnen brengen. Het is geen schande om dingen te vragen en je zult verbaasd zijn over hoe graag professionals hun kennis vaak overdragen.