Belangrijke stappen bij starten bedrijf

Wanneer je een eigen bedrijf of onderneming wilt starten, dan zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met de dagelijkse activiteiten van het bedrijf. Hieronder vind je een kort overzicht van de stappen die genomen moeten worden.

eigen onderneming-rechtshulp-yuris

-          Inschrijven Kamer van Koophandel
Een van de belangrijkste eerste stappen is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Tijdens dit proces krijg je direct een KvK-nummer en de Kamer van Koophandel zal alle gegevens delen met de Belastingdienst, zodat je op dit vlak zelf geen actie meer hoeft te ondernemen.

-          Inschrijven product- of bedrijfschap
In veel branches bestaan er product- of bedrijfschappen, dit zijn overkoepelende organisaties die opkomen voor de belangen en de rechten van de ondernemers in die branche. Als er in de branche van je nieuwe bedrijf of onderneming een product- of bedrijfschap is, dan ben je wettelijk verplicht om een lidmaatschap af te sluiten.

-          Pensioenfonds
In veel gevallen zijn ondernemers zelf verantwoordelijk voor het pensioen en de kosten daarvan, maar in enkele gevallen is deelname aan een gezamenlijk pensioenfonds verplicht. Zoek dus goed uit of het voor jouw beroepsgroep verplicht is en sluit je eventueel aan bij een pensioenfonds.

-          Selecteer de juiste rechtsvorm
Een erg belangrijke stap bij de oprichting van een bedrijf is het selecteren van de juiste rechtsvorm. De rechtsvorm bepaalt welke rechten en verplichten je hebt en de verschillen tussen de verschillende rechtsvormen kunnen vrij groot zijn. Zo is de aansprakelijkheid niet bij elke rechtsvorm hetzelfde en gelden er verschillende fiscale regels voor verschillende rechtsvormen. Tip: maak gebruik van rechtshulp. Gerenommeerde bedrijven in deze branche hebben tegenwoordig rechtshulp als volwaardige dienst binnen hun portfolio.

-          Zorg voor de juiste vergunningen
In bepaalde branches zijn vergunningen benodigd alvorens te beginnen met de activiteiten van het bedrijf. Controleer dus goed of er voor jouw branche vergunningen nodig zijn en vraag de juiste vergunningen aan.

-          Scheid zakelijk en privé

Zorg er heel goed voor dat als je gaat starten met ondernemen dat je zakelijk en privé goed gescheiden houdt. Per jaar scheiden ruim 30.000 Nederlands. Bij een aantal van deze gevallen is een eigen bedrijf in het spel. Deze situaties zijn vaak erg complex en draaien vaak uit een financieel drama. Let dus erg goed op de huwelijkse voorwaarden en wees je bewust van de risico’s.

Mocht je toch in de situatie komen dat je met je partner niet meer verder kunt en je bent zakelijk en privé met elkaar verbonden. Zorg dan dat je er altijd probeert uit te komen met elkaar. Wees transparant over de situatie zodat beide partijen reële verwachten hebben van de situatie. Het is ook een goed idee om in deze gevallen een ervaren expert op het gebied van scheiden in de hand te nemen.