Oudedagsvoorziening

oudedagsvoorzieningWanneer je een eigen onderneming hebt geniet je niet automatisch mee van de sociale verzekeringen die mensen in loondienst genieten. Zo moet een ondernemer zich zelf indekken voor ziektekosten, arbeidsongeschiktheid, zwangerschapsverlof en ongevallen. Ook voor de oude dag moet je als ondernemer zelf een plan trekken.

Iedereen in Nederland heeft recht op een AOW uitkering, ook de zelfstandige ondernemers. De AOW is echter gebaseerd op een minimum inkomen. Wil je op je oude dag wat extra te besteden hebben zul je zelf regelingen moeten treffen. Ondanks dat dit niet wettelijk verplicht is bieden werkgevers vaak een pensioen plan aan voor hun werknemers. Als ondernemer kun je er op gokken dat je genoeg vermogen opbouwt binnen je bedrijf om je oude dag te voorzien. Dit is echter een risico. Wanneer het bedrijf achteruit of zelfs failliet gaat is er ook geen pensioen meer over. Een veiligere optie is om zelf een pensioenregeling te treffen bij een verzekeraar of een bank.

De meest veilige optie is om te kiezen voor een lijfrente bij een verzekeraar. Hierbij krijg je vanaf het moment dat je met pensioen gaat tot je overlijden een vast bedrag pensioen per maand. Het is echter zo dat wanneer je, vrij snel nadat je met pensioen gaat of zelfs daarvoor overlijdt, het geld wat je in je leven teveel betaald hebt winst voor de verzekering is. Wanneer je, je laat verzekeren via de bank spreek je van te voren een periode, meestal twintig jaar, af waarvoor je pensioen opbouwt. Mocht je eerder dan de vooraf bepaalde periode overlijden wordt de rest van het geld uitgekeerd aan de nabestaanden.

Een andere optie is om te kiezen voor een beleggings- of spaarproduct. Hierbij wordt er door een verzekeraar belegd met het pensioengeld. Hierbij is de hoogte van het pensioen afhankelijk van het rendement van de aandelen. Dit kan betekenen dat uw pensioen hoger uitvalt dan verwacht of juist veel lager.  Hoeveel risico je wilt nemen in je pensioen voorziening is een persoonlijke afweging. Maar wel een afweging die gemaakt moet worden. De oude dag lijkt misschien nog ver weg, maar pensioen bouw je op over je gehele leven. Schuif het dus niet te lang voor uit en bespreek je situatie eventueel met een adviseur, zodat je ook na een leven hard werken nog kan genieten zonder financiële zorgen.

Laat wat van je horen

*