Tips voor de financiering van je onderneming

financiering ondernemingGa je een bedrijf starten, zijn er allerlei dingen waar je rekening mee moet houden en die moet regelen. Niet in de eerste plaatste de financiering. Als startende ondernemer heb je geld nodig, een flinke smak euro’s om er iets van te maken, een startkapitaal. Zonder financiering kom je tenslotte nergens, al zijn je plannen nog zo mooi. Er zijn mensen die beginnen en eigen vermogen in kunnen brengen, of worden gesponsord door pappie. Voor de meeste mensen is dat echt niet aan de orde en moeten ze geld lenen.

First things first

Voordat je naar de bank gaat zijn er natuurlijk wel een aantal dingen waar je over na moet denken en op papier moet zetten. Niet iedereen die bij de bank aan klopt en om geld vraagt krijgt dat zo maar. Je moet weten wat je met het geld wil gaan doen, met een goed en duidelijk ondernemingsplan er om heen. Alleen dan zal een bank er iets in zien en verwachten dat het geld op gaat leveren, zodat jij die lening uiteindelijk ook terug kan betalen.

Lening

Er zijn meerdere typen leningen voor startende ondernemers, maar veruit de meest voorkomende, de standaard vorm is doorlopend krediet. In het contract komt een kredietlimiet te staan, wat het maximale bedrag is dat je kunt lenen. Het rentepercentage van doorlopend krediet is vaak variabel. Dit is een combinatie van aflossing en rente. Het makkelijke van doorlopend krediet is dat je altijd het afgeloste bedrag weer kunt opnemen. Mocht je dus al een flink deel hebben afgelost en je wil weer ergens in investeren, kan dat heel eenvoudig. De rentelasten zullen vanzelfsprekend wel weer stijgen in zo’n situatie.

 


Bevriezen

Loopt het niet goed en zit je voortdurend op of tegen de kredietlimiet aan, dan heeft de bank wel de bevoegdheid om het saldo te bevriezen. Het kan een indicatie zijn voor een slecht lopende onderneming. Denk je een goede reden te hebben voor die hoge schuld, hou de bank daar dan van op de hoogte, zodat ze dit mee kunnen nemen in hun oordeel. Misschien heb je net een grote en cruciale investering gedaan, die in eerste instantie niet in je ondernemingsplan stond en dus niet bekend is bij de bank.

Laat wat van je horen

*