Personeelsadministratie

Bent je al een tijd aan het ondernemen en gaan de zaken goed, dan wil je wellicht uitbreiden. Personeel aannemen brengt echter ook zoveel gedoe met zich mee. Misschien ben je al flink gegroeid, en wordt je doodmoe van alle administratieve rompslomp. Als ondernemer richt je je tenslotte liever op core business, wat je leuk vindt, waar je goed in bent en je geld mee verdient. Herken je dit, dan is payrolling echt iets voor jouw bedrijfje!

Payrolling

Als je een payroller in de arm neemt, ben je zelf juridisch gezien niet de werkgever. De payroller neemt de mensen in dienst, zorgt voor uitbetaling van salaris, loonheffing, ziekteverzuim, terwijl jij zelf de verantwoordelijkheid houdt over werving van dat personeel. De dagelijkse gang van zaken blijf je dus gewoon zelf doen, het administratieve deel besteed je uit.

Wat doet de payroller?

Een zieke werknemer, of een die ontslagen moet worden, de payroller zorgt ervoor. Salarisadministratie, inclusief contracten en jaaropgaves, de payroller stelt ze op. Salaris, pensioenpremies, loonbelasting, de payroller weet er alles van en regelt het.

De collectieve arbeidsovereenkomst van jouw bedrijfstak is niet geldig. De meeste payrollers hanteren de ABU-cao, een collectieve arbeidsovereenkomst voor uitzendkrachten. De NEN-4400 certificering geeft aan of een payroller voldoet aan een aantal simpele criteria.

Wat doe je zelf?

Werving en selectie blijf je gewoon zelf voor zorgen. Vervolgens draag je ze aan bij de payroller, die de noodzakelijke administratie afhandelt. Hoogte van het salaris en de dagelijkse bezigheden bepaal jij weer. Eenmaal aan het werk ben jij ook verantwoordelijk voor de planning en roostering, zorg je voor alle benodigdheden en functioneringsgesprekken. Je bent nog gewoon de werkgever in praktijk.

Noodzakelijk?

Je moet je wel bedenken of het de moeite waard is. Payrolling is geen vriendendienstje voor ondernemend Nederland. De payroller verdient op deze manier zijn boterham. Kost het je niet heel veel tijd om je personeelsadministratie op orde te krijgen en krijg je het best zelf voor elkaar is het misschien beter om even door te bijten. Zeker als je er niet zoveel bijzonders gebeurt in je personeelsbestand kun je het best zelf regelen. Payrolling is echter niet iets waar je alleen voordeel bij hebt als je een grote onderneming hebt. Het is interessant voor allerlei soorten dienstverbanden, groot en klein. Ook een klein bedrijfje kan naar verhouding net zo profiteren van het gemak van payrolling en risico’s vermijden. 

Laat wat van je horen

*