Een hypotheek krijgen als ondernemer

Als ondernemer is het een stuk lastiger om een hypotheek te krijgen dan voor iemand die een vast contract in loondienst heeft. Banken kijken vaak naar het 3 jaar track record van je bedrijf en als je net gestart bent is dat sowieso niet aan de orde. Toch is het mogelijk om een hypotheek te krijgen als je kan aantonen dat je bedrijf levensvatbaar is. Hieronder een aantal tips waarmee je dat kan doen.

-          Zorg ervoor dat je een goed doorgerekend ondernemingsplan hebt. Het beste is om dit te laten goedkeuren door een accountant. Zorg ervoor dat je schattingen realistisch zijn en dat helder is uitgelegd waar in de toekomst geld mee te verdienen is.

-          Zorg ervoor dat huidige inkomensstromen in kaart zijn  gebracht.

-          Zorg ervoor dat je goed zicht hebt op de verwachtingen in de branche en hoe je daarvan gaat profiteren.

-          Ga op zoek naar een gespecialiseerde hypotheekadviseur. Een hypotheek voor een ondernemer is iets waar je verstand van moet hebben, en niet elke hypotheek adviseur heeft dat.

De bank zal bij de meeste ondernemers kijken naar de jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar. Daar wordt het gemiddelde van genomen waarbij het laatste jaar 3 keer zo zwaar telt als het eerste. Op dat gewogen gemiddelde wordt een maximaal te lenen bedrag berekend. Ben je korter dan 3 jaar aan het ondernemen dan kan de bank een speciale berekening voor je maken. Houd er daarbij wel rekening mee dat de bank in hun hypotheekadvies strenger zullen zijn dan bij ondernemers die al 3 jaar bezig zijn. Nog een extra reden om goed voorbereid voor de dag te komen.

Bron: Ikwordzzper.nl en Leerwiki.nl

Laat wat van je horen

*