Ondernemers bezuinigen minder in 2012

Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door ING blijkt dat ongeveer 60% van de ondernemers in Nederland niet van plan zijn om te bezuinigen. De ondernemers zouden vaak al veel bezuinigingen hebben doorgevoerd in 2011 en daarom niet van plan zijn om dit ook in 2012 te doen.

Het antwoord op de vraag of een bedrijf gaat bezuinigen lijkt vooral afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Bedrijven met tot 5 werknemers zijn veelal niet van plan om te gaan bezuinigen, terwijl ongeveer 60% van de bedrijven met 5 tot 50 werknemers van plan zijn om bezuinigingen door te voeren.

Het MKB heeft in 2011 massaal bezuinigingen doorgevoerd en vooral kleine ondernemers hebben in dat jaar erg veel bezuinigd, soms met wel meer dan 10 procent. Door deze bezuinigingen denkt het MKB het in 2012 te redden zonder bezuinigingen.

Toch blijkt uit hetzelfde onderzoek ook dat ondernemers over het algemeen wel tevreden zijn met de bezuinigingen. Het zou veel geld besparen, maar niet ten koste gaan van omzet en groei. Waarom ondernemers dit jaar minder bezuinigen is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk hebben ze de vrees dat bezuinigingen dit jaar wel ten koste van de omzet en groei kunnen gaan.

Het MKB beleeft sinds de financiƫle crisis een moeilijke tijd en het is nog altijd onduidelijk of het einde van deze moeilijke tijd in zicht is.

Laat wat van je horen

*