Kredietpaspoort voor leningen ondernemers

Het Financieel Dagblad meldde afgelopen week dat het er een kredietpaspoort zal komen dat het midden-, maar vooral kleinbedrijf moet helpen aan leningen te komen. Het is op dit moment voor het MKB erg moeilijk om geld te lenen en het kredietpaspoort zou dus een welkome oplossing zijn.

Het MKB klaagt al een tijdje over het feit dat het verkrijgen van leningen bij banken vrijwel onmogelijk is en zelfs het afsluiten van hypotheken op bedrijfspanden steeds moeilijker is. Het kredietpaspoort zou in deze situatie verandering kunnen brengen. Het kredietpaspoort zal aan ondernemers die een krediet willen aanvragen worden gegeven en in het paspoort komen gegevens te staan over de staat van het ondernemerschap en de kredietwaardigheid van de ondernemer.

Het kredietpaspoort zal naar verwachting over ongeveer 2 jaar worden ingevoerd, nadat een test met het nieuwe paspoort is afgerond. In de test zullen 16 ondernemers in coöperatie met onder andere banken en software developers het systeem zoveel mogelijk verbeteren voor de invoering daadwerkelijk plaatsvindt. Een aantal sceptici heeft inmiddels zijn twijfels uitgesproken over de lanceerdatum en zij denken dat er een reële kans op vertraging is.

Het kredietpaspoort zou voor zowel kredietvragers als kredietverstrekkers veel voordelen bieden. Zo zouden kredietvragers een beter beeld krijgen van de status van hun ondernemerschap, terwijl kredietverstrekkers meer inzicht krijgen in de kredietwaardigheid van de ondernemer. Het zou volgens de initiatiefnemers van het kredietpaspoort dan ook een win-win situatie voor iedereen zijn.

Laat wat van je horen

*